23 Temmuz 2020, Perşembe, Whitley, BK – Land Rover ve University of Cambridge iş birliği ile geliştirilen yeni temassız dokunmatik ekran teknolojisi, COVID-19 salgınından sonraki dünyada bakteri ve virüslerin yayılımını azaltmaya ve sürücülerin gözlerini yoldan ayırmamasına yardımcı olacak.
‘Önsezili temas’ olarak da bilinen bu patentli teknoloji, yapay zeka ve sensörler kullanarak kullanıcının, herhangi bir düğmeye basmadan, uydu navigasyon, sıcaklık kumandaları veya eğlence seçenekleri gibi tercih edeceği herhangi bir hedefi öngörebiliyor.
University of Cambridge mühendislerinin iş birliği ile geliştirilen bu öncü sistem, Land Rover’ın araçlarını daha güvenli, çevreyi daha temiz ve daha sağlıklı bir hale getirme taahhüdünü yansıtan Hedef Sıfır vizyonunun bir parçası.
‘Yeni normal’ hayatın içerisinde, tüm dünyadaki karantina uygulamaları kaldırıldığında kişisel alan ve hijyenin ayrıcalıklı bir önem taşıyacağı, güvenli ve temiz mobilite anlayışının daha fazla üzerinde durulacak. Land Rover araçları, Sürücü Takip Monitörü, motor sesi susturucu ve ultra ince partikül ve alerjenleri yakalamak için PM2.5 filtre kullanan kabin hava iyonizasyonu gibi inovasyonlarla halihazırda yolcu sağlığını iyileştirmeye yardımcı olacak şekilde tasarlanıyor. Müşterilerimizin mobilite hizmetleri ile etkileşim kurma biçiminden, şehirlerimizde Project Vector gibi tam entegre, otonom araçlar için gerekli altyapıya kadar daha geniş bir mobilite yaklaşımını ele aldığımız bu yolda önsezili temas gibi yeni teknolojiler, ileriye doğru atılmış bir adımdır.
Laboratuvar testleri ve yolda sürüş testleri, önsezili temas teknolojisinin, bir sürücünün dokunmatik ekran teması için harcadığı efor ve zamanı %50’ye kadar düşürebildiğini ve bunun yanı sıra bakteri ve virüs yayılımını da azaltabildiğini gösterdi.
Engebeli veya kötü zeminler, sıklıkla araç içerisinde dokunmatik ekran üzerinden doğru düğmenin seçilmesini zorlaştıran titreşimler oluşturabiliyor. Bu da tüm dikkatini yola vermiş sürücülerin konsantrasyonunu bozarak kaza riskini artırıyor.
Bu teknoloji, henüz kullanıcı gösterme aşamasındayken kullanıcının seçmek istediği özelliği belirlemek için yapay zeka kullanıyor ve etkileşimi hızlandırıyor. Bu süreçte bir hareket izleyici, kullanıcının isteğine gerçek zamanlı bir müdahalede bulunabilmek amacıyla kullanıcı profili arayüz tasarımı ve çevre koşulları gibi kapsama ilişkin bilgilerle göz izleyici gibi diğer sensörlerden elde edilen verileri birleştirmek için tüketici elektroniklerinde gittikçe daha da yaygınlaşan görsel veya radyo frekansı temelli sensörler kullanıyor.
“Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerdeki karantinalar sona ermeye başladıkça, günlük tüketici işlemlerinin ne kadar büyük bir kısmının dokunmatik ekranlar kullanılarak gerçekleştiğini fark ediyoruz. Bunlar arasında metro veya sinema biletleri, ATM’ler, havaalanlarındaki bagaj kontrolleri, süpermarketlerdeki hızlı geçiş kasaları ve bunların yanı sıra pek çok sektörel ve üretime yönelik uygulamalar yer alıyor.”
“Önsezili temas teknolojisi, interaktif bir ekrana dokunma ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve böylece yüzeylerdeki bakteri ve virüslerin yayılma riskini de azaltıyor.”
“Ayrıca bu teknoloji, sürücülerin üzerindeki bilişsel yükü azaltıp bunun yerine tüm dikkatlerini yola vererek harcadıkları zamanı artırarak araçları daha güvenli hale getirmemiz için de bizlere bir olanak sunuyor. Bu, Hedef Sıfır yolculuğumuzun kilit önem taşıyan bir parçasını oluşturuyor.”
LEE SKRYPCHUK
İNSAN MAKİNE ARAYÜZÜ TEKNİK UZMANI, LAND ROVER
Temassız etkileşime yönelik bu yazılım temelli çözüm, ileri bir teknoloji hazırlık seviyesinde ve makine öğrenme algoritmasını desteklemek için doğru algısal veriler mevcut olduğu sürece, mevcut dokunmatik ekranlara ve interaktif ekranlara sorunsuz şekilde entegre edilebilir.
“Dokunmatik ekranlar ve diğer interaktif ekranlar, çoğu insanın günde pek çok kez kullandığı araçlar; ancak örneğin otomobil kullanırken ya da koşu sırasında telefonunuzdaki müziği değiştirmeye çalışırken bunların kullanılması zor olabiliyor.”
“Ayrıca belirli patojenlerin yüzeyler aracılığıyla bulaşabildiğini de biliyoruz; bu nedenle söz konusu teknoloji, böyle bir bulaşma riskini azaltmaya da yardımcı olabilir.”
PROFESÖR SIMON GODSILL
CAMBRIDGE UNIVERSITY MÜHENDİSLİK BÖLÜMÜ