Aileler için hazırladığımız nostaljik tarzdaki eğlence rehberimiz sayesinde bir sonraki yolculuğunuzda kilometrelerin ve zamanın nasıl aktığını fark edemeyeceksiniz. İpucu: ekrana ihtiyacınız olmayacak.
1. PLAKA OYUNU
Önünüzdeki aracın plakasında yer alan harflerden komik veya kulağa tuhaf gelen sözcükler ya da tamlamalar türeterek araç içinde kahkaha fırtınası estirebilirsiniz. Herhangi bir kuralımız yok, türettiğiniz sözcüklerin anlamlı olması yeterli.
Hayli Uğurlu Elbise
Hepsi Uyar Efendiye
Hiç Unutmaz Enişte
Haydi Umut Etmeye
Aklınıza daha iyi örnekler geliyor mu? İpucu: Yetişkinler araçta çocuk yokken daha yaratıcı olabilir.
2. ALFABETİK ALIŞVERİŞ OYUNU
Çocukların tekrarlamaya bayıldığınız biliyoruz. Hayali alışveriş arabanıza sırayla ürünler atarak araç içinde hafızanızı test etmeye ne dersiniz? Ancak alışveriş arabasına yeni bir şeyler atmadan önce arabada neler olduğunu hatırlatmanız gerekiyor. Öyleyse başlayalım: Alışverişe gittim ve şunları aldım: Ananas, Brokoli, Ceviz, Çilek, Dereotu, Elma...
3. YİRMİ SORU OYUNU
Mantıksal düşünmeyi sevenler ve başka bir iş yapsaydım dedektif olurdum diyenler, ailenizin yaş aralığına göre kolayca uyarlanabilecek bir başka alternatif olan Yirmi Soru oyununa bayılıyor. Her oyuncunun sırayla aklından bir nesne tuttuğu oyunda, diğer oyuncunun bu nesnenin ne olduğunu bulmak için akıllıca düşünülmüş 20 soru sorma hakkı var. Kendinizi kolayca kaptırabileceğiniz bu oyun, uzun bir yolculuğu sıkılmadan tamamlamak için tam ihtiyacınız olan şey.
4. ADAM ASMACA
Bir masa oyunu olarak da satın alabileceğiniz Adam Asmaca günümüzde uygulama üzerinden de sunuluyor. Yine de bu oyunu oynamak için ihtiyacınız olan tek şey kağıt ve kalem. Darağacı tamamlanmadan boşlukları doldurmak ve tutulan kelimeyi bulmak üzerine kurulu bu oyunu hepimiz çok seviyoruz. Her şey için çok geç olmadan kelimeyi bulup kendinizi darağacının ilmeğinden kurtarabileceğinize güveniyor musunuz? Oyunun tek kötü yanı, biraz çaba gerektirdiği için aracı kullanan kişinin size katılamayacak olması.
5. CASUSLUK OYUNU
Tahmin oyunlarının atası ve özellikle de genç çocuklar için hala en iyisi. Yine de aklınızdan ilginç ve sıra dışı şeyler tutmanızı öneriyoruz. Yetişkinlerin gökyüzü, ağaç veya çit gibi bariz şeylere takılı kalması oyunu biraz sıkıcı hale getirebilir. Elbette, aklınızdan tuttuğunuz şeyin aracın içinde mi yoksa dışında mı olduğunu söylemeyi unutmamalısınız.
6. PLAKA HESAPLAMA OYUNU
Bu oyunu oynamak için yapmanız gereken tek şey, önünüzde seyreden aracın plaka numarasına bakarak basamakları toplamak ve ortaya çıkan sayıyı plakadaki sesli harf sayısı ile çarpmak. Plakada sesli harf yoksa bir can kaybetmiş sayılırsınız. Örneğin: L699 OTV 6+9+9 = (24) x 1 sesli harf = 24 puan; BT65 PZG 6+5 = (11) x 0 sesli harf = can. Oyun 10 can kaybedene kadar devam eder, ardından sıra bir sonraki oyuncuya geçer.
7. GÖRDÜM!
Plaka hesaplama oyunu ailenizin küçük üyelerine fazla karmaşık geliyorsa bunun yerine Gördüm! oyununu deneyebilirsiniz. Bu oyunda amaç sarı renkli araçları herkesten önce görüp “Gördüm!” diye bağırmaktır. Genellikle on puana ulaşan ilk oyuncu oyunu kazansa da daha tenha bir yolda seyahat ediyorsanız bu puan beş olarak da ayarlanabilir. Ne de olsa tüm yolculuklarımızı otoyolda yapmıyoruz, öyle değil mi? Örneğin, kırsal bölgelerde sarı renkli araç yerine at bulmaya çalışabilirsiniz. Elbette sarı renkte olmamak kaydıyla.
8. HANGİSİ?
Yine bir sayma oyunuyla karşınızdayız. Ancak arka koltuktaki heyecan katsayısı artıyorsa çok da rekabetçi olmak zorunda değilsiniz. Tek yapmanız gereken bir araç çifti seçmek ve hangisine daha sık rastladığınızı saymak. Örneğin, motosikletler mi yoksa otobüsler mi veya yeşil otomobiller mi yoksa turuncu otomobiller mi? Kazananları karşılaştırarak oyuna devam edebilirsiniz: Motosikletler mi yeşil otomobiller mi?
9. EVET/HAYIR
Evet veya hayır kelimelerini kullanmadan soruları yanıtlamaya çalışın. Kart seti olarak da satılan bu oyunun tadını hayal gücünüzü kullanarak da çıkarabilirsiniz. Sorular tek bir kişi tarafından sorulabileceği gibi oyunda yer alan diğer kişiler de soru sorma işine katılabilir. Sorular hızlı tempoda sorulduğunda bu oyun tahmin ettiğinizden daha zorlayıcı olabilir.
10. YOL TOMBALASI
Tombalanın bu versiyonu biraz Casusluk oyununa benziyor. Çocuklara yol boyunca bulmaları gereken bir liste verin ve listede yer alanları gördükçe yanlarına çarpı işareti koymalarını isteyin. Listeye akaryakıt istasyonu, itfaiye aracı, restoran veya motosiklet gibi şeyler ekleyebilirsiniz. Organizasyon becerilerinize güveniyorsanız yola çıkmadan önce pratik bir liste çıktısı alabilir veya alternatif olarak yol üzerinde kalemi elinize alıp birkaç liste oluşturabilirsiniz.
11. TAŞ KAĞIT MAKAS
Araç içinde de oynayabileceğiniz mükemmel bir oyun. Bu oyunda, iki oyuncu elleriyle taş (kapalı yumruk), kağıt (açık el) veya makas (işaret parmağı ve orta parmakla V yaparak) işaretlerinden birini yaparak birbirilerine gösterir. Taş makası yener, makas kağıdı yener ve kağıt da taşı yener. Her oyuncu kazandığı el için bir puan alır ve oyun önceden belirlenen puana ulaşılana kadar devam eder.
12. TATLI MI EKŞİ Mİ?
Bu oyunda, çocuklar yanınızdan geçen araçların içinde bulunan veya yolda yürüyen insanlara el sallar. El sallayarak karşılık verenler “tatlı”, el sallamayanlar ise “ekşi” kabul edilir. Yol boyunca hangisini en çok göreceğinizi bulmak için aldığınız yanıtların listesini tutun. Özellikle trafiğin sıkışık olduğu durumlarda keyifli vakit geçirmek için harika bir oyun.