Kristal kar denince Alp Dağları’ndan sonra akla gelen ikinci yer alan Kars ve 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan Ardahan...Platoları, dağları, vadileri, gölleri, tarihi ve kültürel izleri ile Kars ve Ardahan’a doğru etkileyici bir yolculuğa çıkıyoruz.
DÜNYADA NADİR GÖRÜLEN KRİSTAL KAR
Dünyada sadece Alp Dağları’nda ve Kars’ta görünen bir kar türü, kristal kar… Özellikle kış aylarında Sarıkamış’ta görünen kristal kar, yağdığı andaki kristal formunu uzun süre muhafaza ediyor. Bunun nedeni ise,Sarıkamış’ta nem oranı çok düşük olması. Doğal güzellikleriyle dünyada eşsiz bir yere sahip olan Kars, kristal kara ev sahipliği yapmasıyla şehirler arasında ayrışıyor.
KANADA’DA DA BİR KARS VAR
1854-1856 Kırım Savaşı’nda, Osmanlı ordusunun büyük bir kısmı cephede savaşıyordu. Bunu bir fırsat olarak değerlendirmek isteyen Rus ordusu, 16 Haziran 1855’te üçüncü Kars kuşatması için kolları sıvadı. 29 Eylül’de hücuma geçen Rus ordusunun karşısında, sadece Osmanlı askerleri değil; kadın, erkek, genç, yaşlı ve hatta 13-14 yaşındaki çocuklar vardı. Tüm Kars halkı canla başla direndi; memleketi korumayı ve Rusları püskürtmeyi başardı. İngiltere’den gelen gözlemci subayı General Sir Fenwick Williams, İstanbul’daki İngiliz Büyükelçiliğine bir rapor gönderdi ve Kars’taki kahramanlıktan bahsetti. Namı Avrupa’ya yayılan Kars savunması, kamuoyunda hayranlık uyandırdı. Öyle bir hayranlıktı ki, Londra ve Paris’te bu konuda tiyatrolar sergilendi.
O sırada Kanada’da Wellington adında 2 ayrı kasaba bulunuyordu. Bu durum postalarda sürekli karışıklılığa sebep oluyordu. Sonunda posta idaresi, çareyi kasabalardan birinin ismini değiştirmesini istemekte buldu. Kasabada, isim tartışmaları sürerken “Yurt korumasının eşsiz örneğini veren Türklerin kazandığı zafer…’’ şeklinde gelen haberler, Wellingtonluları heyecanlandırdı ve kasabalarının yeni adının Kars olmasında karar kılındı.
ÇILDIR GÖLÜ
Ardahan ve Kars’ın birleştiği yerde konumlanan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu bölgesinin göz bebeği… Özellikle kış mevsiminde büründüğü bembeyaz örtüyle büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Çıldır Gölü, Ardahan iline bağlı ve Kars’a 1 saat uzaklıkta.
Çıldır Gölü’nün tarihi, bundan 65 milyon yıl öncesine dayanıyor. Volkanik bir toprağa sahip olan Çıldır, moloz mahrutu ve lav akıntılarından meydana gelen doğal bir set gölü. Deniz seviyesinden 1959 metre yüksekte yer alan gölün en derin noktası ise 42 metreyi buluyor. Bölge halkının en önemli geçim kaynaklarından biri de balıkçılık. Çünkü bölge insanları, her mevsim balık tutabiliyor.
Çıldır Gölü, Doğu Anadolu bölgesinin en büyük tatlı su gölü ve Van Gölü’nden sonraki en büyük ikinci gölü unvanına sahip. Kış mevsiminde tamamen donan ve bembeyaz kar manzaraları ile çevrilen gölün en güzel görünümü, aralık ayı itibarıyla başlıyor. Aralık ayının ikinci haftasından itibaren donmaya başlayan göl, Ocak, Şubat ve Mart ayında tamamen donuk oluyor. Hatta Çıldır Gölü -15’leri gördüğünde, göldeki buz kalınlığı 80 cm’yi geçiyor.
ANİ HARABELERİ
Ani Antik Kenti, Türkiye - Ermenistan sınırında, Kars’a 42 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Tarih boyunca hem ticaret hem din hem de askeri merkez olarak kullanılan Ani, “1001 kilise kenti” olarak da anılıyor. Bunun nedeni kentin, eskiden Mezopotamya, Orta Asya ve Kafkaslar’dan gelen çok uluslu ve çok dinli toplulukların buluşma yeri olması…
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren Ani Antik Kenti için, anonim ama etkileyici bir söz de söyleniyor: ‘’Ani bir dünyadır ama dünya bir Ani değildir.’’
Ani Antik Kent’in içerisinde oldukça değerli yapılar bulunuyor.
EDEBİ ESERLERE KONU OLMUŞ BİR KENT: KARS
Rus yazar Puşkin, 1829’da Kars’a gelmiş ve şehirden oldukça etkilenmiş. Şehrin hatıralarında bıraktığı izleri ve özellikle çok etkilendiği hamamı, eşine yazdığı mektuplarda anlatmış. Kars, Namık Kemal’in dizelerine ve Orhan Pamuk’un satırlarına ilham vermiş bir şehir… Cemal Süreya, Kars’ı eserlerinde "beyaz, uykusuz ve uzakta" diye nitelemiş. Kars; Kosmos, Deli Deli Olma, Güneşi Gördüm, Kar Korsanları, Rauf ve Mucize gibi birçok filme ev sahipliği yapmış.
BOM AKADEMİ EĞİTMENLERİ İLE KISIR DAĞI’NDA OFF-ROAD DENEYİMİ
BOM Akademi eğitmenleri eşliğinde düzenlenen Kar ve Buz 2023‘te özel bir rota olan Kısır Dağı’nda, Defender'ı
limitlerine kadar zorlayabilir, zorlu hava koşullarında sürüş becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
26 Ocak 2023’te başlayacak aktivitede Defender ile gerçekleştirilecek heyecan verici off-road deneyimini, Doğu Anadolu’nun eşsiz coğrafyası eşliğinde yaşamak için BOM Akademi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.