Uşak, Ege Bölgesi’nde tatil denince hemen akla gelen şehirlerden olmasa da barındırdığı zenginliklerle, kanyon ve köprüleriyle, antik kent ve vadileriyle Batı Anadolu’nun en güzel seyahat rotalarından biri. Öyleyse hep birlikte, Uşak’ı keşfe çıkıyoruz.
Dünyanın En Büyük 2. Kanyonu: Ulubey Kanyonu
Uşak'ın Ulubey ilçesinde bulunan Ulubey Kanyonu, ABD'nin Arizona Eyaleti’nde bulunan Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonu olma özelliğine sahip… Genişliği 50-100 metre arasında değişen, 45 kilometre uzunluğa sahip ve 170 metreye varan derinliğiyle Ulubey Kanyonu, isminin hakkını sonuna kadar veriyor. Ulubey Kanyonu’nda bulunan Cam Teras üzerinde izlenen manzara ve gün batımı, tarifi mümkün olmayacak güzellikte… Cam Teras’a alternatif olarak Defender'ınız ile kanyonun offroad rotalarını kullanarak unutulmaz gün batımının keyfini çıkarabilirsiniz.
Eşsiz Bir Manzara: Taşyaran Vadisi
Uşak-İzmir Karayolu üzerinde şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta olan Taşyaran Vadisi’nin su, rüzgâr ve tektonik hareketler sonucu oluştuğu bilinmekte. Batı Anadolu’nun iç kesimlerindeki dağların suyuyla beslenen Gediz Nehri, Ege Denizi’ne dökülen ikinci büyük nehir… İçinden aktığı coğrafyaya hayat kazandıran nehir, Taşyaran Vadisi’nde ilginç oluşumlara imza atmıştır. Su, bu vadide kayaları yararak, jeolojik açıdan çok ilginç ve özel bir kanyon oluşturmuştur. Yüzlerce yılda oluşan girintili çıkıntılı, bir ressamın renk paleti gibi görünen kayalıklar, ziyaretçilerine eşsiz bir manzara keyfi ve tracking yapma imkanı sunuyor. Kış döneminde vadi güneş almadığından dolayı, akarsu buz tutuyor. Yer yer 30-40 santimetreyi bulan saydam buz kütlesinin altında yüzen balıkları izleyebilmek, misafirlere büyük keyif veriyor.
Derin Vadilerle Çevrili Blaundus Antik Kenti
Blaundus Antik Kenti gerek tarihi gerekse yapıları ve mimarisi ile Anadolu’da bulunan en ilginç antik kentlerden... Antik kent, Uşak’a 40 kilometre mesafede yer alan Ulubey İlçesi, Sülümenli Köyü sınırları içinde yer alıyor. Blaundus Antik Kenti’nin, Büyük İskender’in Anadolu Seferlerinden sonra Makedonya’dan gelen insanlar tarafından kurulduğu biliniyor. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentte kale, su kemeri, tapınaklar, tiyatro binası, stadyum, duvarları motiflerle süslü kaya mezarları ve Roma İmparatoru Claudius’un mabedi bulunuyor. Blaundus Kamu Binası’nın günümüze kadar ayakta kalan kalıntıları Blaundus Antik Kenti’nin simgesidir. Aslında blok taşlardan meydana gelen masif bir duvarın statik açıdan nasıl bu şekilde boşluklu ayakta durabildiği merak konusu… Büyüleyici bir etkiye sahip olan antik kent, ziyaretçileri tarafından keşfedilmeyi bekliyor.
Anıt Ağaç: Tepedelen Çamı
Uşak’ta Banaz İlçesi Bahadır Köyü Tepedelen Mevkii'nde bulunan Tepedelen Çamı görülmeye değer, nadide tabiat değerlerinden biri… Çam ağacının boyu 11 metre, çapı 3,05 metre ve çevresi 9,60 metre. Rakımı 1870 metre olan çam ağacının yaşı 500-1000 yıl arası olmakla birlikte, kapladığı alan 380 metrekaredir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘’Anıt Ağaç’’ tescili verilen ve koruma altına alınan ağacın gövdesi öyle büyük ki; 7 kişi kollarıyla ancak gövdeyi sarabiliyor.
Muhteşem Bir Deneyim: Clandras Köprüsü
Karahallı ilçesinde yer alan Clandras Köprüsü’nün, Frigyalılar tarafından 2500 yıl önce inşa ettirildiği biliniyor. Köprü, aslında bir su kemeri… Köprünün taşlarının yüzeyi kalemle işlenmiş ve kemerlerde bulunan iri taşlar birbirine iyice kenetlenmiş durumda. Kemeri kasnak biçiminde olan köprü, fil ayağı şeklinde tabir edilen sabit kaya üzerine bindirme tekniğiyle inşa edilmiştir. Köprü alanı, uzun zamandır yöre halkı olarak mesire amacıyla kullanılıyor. Çünkü kemerin yanı başında olan, elektrik santralinden bir kanal yardımıyla dökülen şelale görünümlü su, atmosferi daha muhteşem bir hale getiriyor.
SEBASTE
Sebaste şehri, Uşak’ın Salihli ilçesinde bulunuyor. Roma İmparatoru Augustus tarafından M.Ö. 20 yılında Sebaste adıyla kurulan antik kent, Roma dönemindeki 12 önemli şehirden biri olması ve M.S. 9. yüzyılda yakın çevresindeki kentlerin piskoposluk merkezi haline gelmesiyle ünlüdür.
BANAZ AKMONİA ANTİK KENTİ
Uşak’ın Ahat Köyü’nde, üç tarafı dere ile çevrili yüksek ve çevreye hakim bir tepe üzerinde kurulmuş antik kent, Lidya Kral Yolu üzerinde bulunuyor. Arkeolojik kaynaklarda Frigya ile Lidya Bölgesi sınırı üzerinde önemli bir yerleşim yeri olarak belirtilen şehirde yoğun miktarda mozaikli alanlar bulunmuştur.
PEPOUZA ANTİK KENTİ
Antik kent, Anadolu’nun Frigya bölgesinde yer alıyor. Bu antik kentin en önemli özelliği, Hristiyanlığın kayıp mezhebi Montanizm’in izlerini taşıyor olmasıdır. Bölgede yapılan jeofizik çalışmalarında toprak altında şehirlerde yaşayan rahip ve rahibelere ait manastır, tiyatrolar ve sivil mimari örneklerinin olduğu tespit edilmiştir. Alman, Amerikalı ve Avusturyalı bilim adamları tarafından üç yıldır yüzey araştırması çalışmaları yürütülüyor.
Uşak Yolunda…
Paranın Basıldığı İlk Yer: Sardes Antik Kenti
Sardes Antik Kenti, Lidya Uygarlığı’nın başkentidir. Korunmayı başararak günümüze kadar gelmiş olan kentin kalıntıları, tarihte paranın ilk basıldığı yer olması nedeniyle oldukça önemli bir konuma sahip... Gerek yerli gerekse yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bölge, Tunç Çağı’nın sonlarında kurulup M.Ö. 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya Uygarlığı’nın izlerini taşıyor. Kent, tarihin ünlü Kral Yolu’nun başlangıcı olarak biliniyor. Hamam kompleksi, sinagog, tiyatro ve Bizans dükkanlarını da içinde barındıran antik kentte Artemis Tapınağı da yer alıyor.
Kuladokya / Kula Peri Bacaları
Evet burası Kapadokya değil, Kuladokya… Kula, Türkiye’nin ilk jeoparkına sahip. Burada 80 adetten fazla volkan konisi bulunmakta. Bu alandaki ilk volkan patlamasının 1,2 milyon yıl önce, son volkan patlamasının ise 10 bin yıl önce yaşandığı tahmin ediliyor. Hatta buranın en şaşırtan özelliği, peri bacalarının evriminin devam ediyor olması… Kapadokya’da peribacalarının şapkaları volkanik malzemeden oluşurken, Kula’da peribacalarının şapkaları çimentolaşmış çakıl ve kum depolarından oluşuyor. Kula Jeoparkı sahası doğal, jeolojik, kültürel ve arkeolojik zenginliğinden ötürü antik dönemlerden günümüze dek pek çok seyyahın ve araştırmacının ilgisini çekmiş ve eserlerine konu olmuş durumda…
İlklerin Şehri Uşak
Uşak, 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye’nin ilk elektrik kullanan şehri oldu.
Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye’de ilk olarak Uşak’ta düzenlendi. Ayrıca Uşak, Türkiye’de ilk kadın ciritçilere sahip şehirdir.
Dünyada ilk voleybol müsabakası, Uşak’ın Banaz ilçesindeki Akmonia Antik Kenti’nde M.S. 2. yüzyılda gerçekleşti.
Türkiye’nin ilk çocuk kütüphanesi 10 Eylül 1953’te Uşak’ın kilimleriyle meşhur ilçesi Eşme’de açıldı.
Türkiye’nin ilk yerel televizyonu, Uşak şehrinin en yüksek tepesine kuruldu.
Land Rover Experience ile Uşak Sürüş Etkinliği
Rotamız Uşak.
Defender araçları ile Ekim ayında gerçekleşecek konvoy sürüşü aktivitesinde aracın gücünü hissedebilir, Uşak’ın hayran bırakan doğasını ve tarihi yerlerini Borusan Otomotiv Motorsport uzman eğitmenleri eşliğinde keşfederek eşsiz bir deneyimin parçası olabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için BOM Akademi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.